Asztma típusai, okai, kezelése és diagnosztizálása

Asztma típusai, okai, kezelése és diagnosztizálása

asztma egy krónikus állapot, amely befolyásolja a légutakat. Zihálást okoz, és megnehezítheti a lélegzetet. Néhány kiváltó közé tartozik az allergénnek vagy irritálónak, a vírusoknak, a testmozgásnak és az érzelmi stressznek való kitettség. A

asztma a légutak vagy a hörgők csöveinek belső falait duzzadja és gyulladt.

Egy asztma támadás során a légutak megduzzadnak, a körülöttük lévő izmok meghúzódnak, és a levegőnek nehéz lesz mozogni a tüdőből. A

2019 -ben az Egyesült Államokban az emberek kb. 7,8% -ánál volt asztma. Ennek a feltételnek sokféle típusa van, és számos tényező okozhat, vagy akut támadást válthat ki.

Ez a cikk az asztma típusát, okait és kiváltóit, valamint az orvos diagnosztizálásának módját vizsgálja.

Ismerje meg az asztma kezelését.

Mi az asztma? A

asztma hosszú távú állapot, amely a légutakot érinti. Ez magában foglalja a gyulladást és a tüdő belsejében szűkítést, ami korlátozza a levegőellátást.

Az asztmával élő személy tapasztalható:

  • Szűk a mellkasban
  • Megnövekedett nyálkahártya -termelés

Asztma támadás akkor fordul elő, amikor a tünetek súlyossá válnak. A támadások hirtelen megkezdődhetnek, és az enyhe és az életveszélyesekig terjedhetnek.

Bizonyos esetekben a légutak duzzanata megakadályozhatja az oxigén elérését a tüdőbe. Ez azt jelenti, hogy az oxigén nem léphet be a véráramba, vagy nem érheti el a létfontosságú szerveket. Ezért a súlyos tüneteket szenvedő embereknek sürgős orvosi ellátást igényelnek.

Az orvos felírhat megfelelő kezeléseket és tanácsot adhat az embernek az asztma tüneteinek kezelésének legjobb módjairól.

Tudjon meg többet az asztma jeleiről és tüneteiről.

Típusok

Az asztma sokféle módon és sokféle okból fejlődhet ki, de a triggerek gyakran azonosak. Számos széles kategóriát tartalmazhatnak, például:

  • allergének, beleértve a pandit és a pollenet
  • irritáló anyagok, például füst és vegyi anyagok
  • Egyéb egészségi állapotok
  • Időjárás
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Erős érzelmek

Az alábbi szakaszok az asztma néhány általános típusát tárgyalják:

A gyermekkori asztma

asztma a leggyakoribb krónikus állapot a gyermekeknél. Bármely életkorban fejlődik, de a gyermekeknél kissé gyakoribb, mint felnőtteknél.

2019 -ben a 12–14 éves gyermekek valószínűleg asztmát tapasztaltak. Ebben a korcsoportban az állapot az egyének 10,8% -át érintette. A második legmagasabb prevalencia az 5–14 éves gyermekeknél volt, átlagosan 9,1%.

Ugyanebben az évben az asztma a 18 éves vagy annál idősebb emberek 8% -ánál fejlődött ki.

Az American Lung Association (ALA) szerint a gyermekkori asztma néhány általános kiváltója a következők:

  • Légzőkészítő fertőzések és megfázás
  • A cigarettafüst, beleértve másodlagos dohányfüst
  • allergének
  • Légszennyező anyagok, mint például az ózon és a részecskeszennyezés, mind beltéri, mind kívül A hőmérséklet hirtelen változásai
  • Izgalom
  • Gyakorlat

Alapvető fontosságú az orvosi ellátás igénylése, ha egy gyermek az asztmát tapasztalja meg, amennyire csak lehet. életveszélyes. Az orvos tanácsot adhat az állapot kezelésének legjobb módjairól.

Bizonyos esetekben az asztma javulhat, amikor a gyermek felnőttkorba kerül. Sok ember számára azonban ez egy egész életen át tartó állapot.

Felnőttkori asztma

asztma bármilyen életkorban kialakulhat, beleértve a felnőttkorban is.

Egyes tényezők, amelyek befolyásolják az asztma kialakulásának kockázatát a felnőttkorban:

  • Légzési betegség
  • Allergiák és allergének expozíciója
  • > Hormonális tényezők
  • Stressz

Tudjon meg többet a felnőttkori asztmáról.

Foglalkozási asztma

A foglalkozási asztma a munkahelyen jelen lévő allergén vagy irritáló anyagnak való kitettség eredményeként fordul elő. Körülbelül 6 a 6. felnőttkori asztma esetén kezdődik a munkahelyen.

Ezenkívül az asztmában élő dolgozó felnőttek kb. 21% -a találta meg, hogy tüneteik súlyosbodnak a munkahelyen. Mind a beltéri, mind a kültéri munkakörnyezet az egyént az asztma kiváltóinak kitettheti.

Nehezen ellenőrizhető és súlyos asztma

A 2014-es tanulmány azt sugallja, hogy az asztmás emberek kb. 5–10% -ánál súlyos asztmája van.

Egyes egyéneknek súlyos tünetei vannak olyan okok miatt, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül az asztmához. Például, lehet, hogy még nem tanultak meg az inhaláló használatának megfelelő módját.

Mások súlyos tűzálló asztmával rendelkeznek. Ezekben az esetekben az asztma nem reagál a kezelésre, még a nagy adag gyógyszeres kezeléssel vagy az inhalálók helyes felhasználásával sem. Az ilyen típusú asztma befolyásolhatja az állapotban szenvedő emberek 3,6% -át.

Az eozinofil asztma egy másik típusú asztma, amely súlyos esetekben nem reagálhat a szokásos gyógyszerekre. Bár néhány eozinofil asztmában szenvedő ember standard asztma gyógyszerekkel kezeli, mások részesülhetnek a specifikus biológiai terápiákból.

A biológiai gyógyszerek egy típusa csökkenti az eozinofilek számát, amelyek egy olyan típusú vérsejt, amely részt vesz egy allergiás reakcióban, amely az asztmát válthatja ki.

Tudjon meg többet a súlyos asztmáról.

szezonális asztma

Ez a típusú asztma olyan allergénekre adott válaszként fordul elő, amelyek csak a környező környezetben vannak az év bizonyos időszakaiban.

Például a hideg levegő télen vagy a pollen tavasszal vagy nyáron kiválthatja a szezonális asztma tüneteit.

szezonális asztmában élő egyének továbbra is fennállnak az év hátralévő állapotában, de általában nem tapasztalnak tüneteket.

Az asztma azonban nem mindig allergiából származik.

Tudjon meg többet az allergiás és nem allergiás asztmáról.

okok és kiváltók

Az egészségügyi szakértők nem tudják pontosan, mi okozza az asztmát, de úgy tűnik, hogy a genetikai és a környezeti tényezők jelentős szerepet játszanak.

Egyes tényezők, például az allergén érzékenysége, mind oka, mind kiváltó tényező lehet. Az alábbi szakaszok felsorolnak néhány egyéb okot és kiváltó okot:

Terhesség

A 2020 -as tanulmány szerint a terhesség alatti dohányzás növeli a magzat asztma kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában. Néhány ember terhesség alatt az asztma tüneteinek súlyosbodását is tapasztalja.

Elhízás

Egy 2018 -as tanulmány szerint az elhízás mind a gyermekek, mind a felnőttek asztma kockázati tényezője és a betegség módosítója.

Az elhízással rendelkező személy gyakoribb és súlyos tüneteket és csökkent életminőséget tapasztalhat. Lehet, hogy nem reagálnak a gyógyszerekre sem.

allergia

allergiák akkor alakulnak ki, amikor egy személy teste egy adott anyagra érzékenyül. Miután az szenzibilizáció kialakult, az ember érzékeny lesz az allergiás reakcióra minden alkalommal, amikor érintkezésbe kerül az anyaggal.

allergiás asztma a leggyakoribb asztma típus. Az allergén belélegzése jellemzően az ember asztma tüneteit okozza.

Tudjon meg többet az allergiás asztmáról.

dohányzás dohány

Az ALA szerint a cigaretta dohányzása az asztma tüneteit válthatja ki.

Ezenkívül a használt füst a tüdőnek is károsíthatja. Ez csökkentheti az ember reakcióját a kezelésre és csökkentheti a tüdő légáramát.

Környezeti tényezők

A levegőszennyezés, mind otthonában, mind a szabadban, befolyásolhatja az asztma fejlődését és kiváltóit.

Néhány allergén a ház belsejében:

  • penész
  • por
  • Állati haj és dander
  • A háztartási tisztítószerek és festékek füstjei
  • Csótányok
  • Tollok

Egyéb otthoni triggerek:

  • Pollen
  • Légszennyezés a forgalomból és más forrásokból
  • Földszintű ózon

stressz

A stressz lehet képes az asztma tüneteit okozva, de így számos más érzelem is. Az öröm, a harag, az izgalom, a nevetés, a sírás és az egyéb érzelmi reakciók mind asztma támadást válthatnak ki.

Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy az asztma kapcsolatba léphet bizonyos mentális egészségi állapotokkal, például a depresszióval és a szorongással.

Egyéb kutatások kimutatták, hogy a hosszú távú stressz olyan epigenetikus változásokhoz vezethet, amelyek krónikus asztmát eredményeznek.

Genetikai tényezők

Az ALA szerint a genetikai komponens szerepet játszhat abban, hogy az egyén életében asztmát alakít ki.

Az a személy, aki az asztmában él, vagy mindkét szülővel él, akkor valószínűbb, hogy mások fejlesztik.

hormonális faktorok

A férfiak körülbelül 6,1% -a, a nők 9,8% -a asztmában él. Ezenkívül a tünetek az egyén menstruációs ciklusától és a menopauza olyan változásoktól függően változhatnak, mint az egyén.

Például a reproduktív évek során az ember tünetei a menstruáció során súlyosbodhatnak a hónap más időpontjaihoz képest, a progeszteron és az ösztrogén szint csökkenése miatt. Az orvosok ezt a perimenstruációs asztmát hívják.

A hormonok és az asztma közötti kapcsolat összetett, és személyenként változik. A menopauza -hoz kapcsolódó hormonszintek csökkenése az asztma tüneteit még rosszabbá teheti, vagy néhány ember számára az asztma kialakulását okozhatja. Más egyének viszont észrevehetik, hogy asztma tüneteik javulnak a menopauza után.

A hormonális aktivitás befolyásolhatja az immun aktivitást is, ami túlérzékenységet eredményez a légutakban. Az időszakos asztmában szenvedő embereknek csak egy részének tünetei is lehetnek.

Tudjon meg többet az időszakos asztmáról.

További bizonyítékokon alapuló információk és erőforrások felfedezése az asztma & amp; Allergiák, látogasson el a dedikált csomópontunkba.

Diagnózis

Az orvos gyakran figyelembe veszi az ember tüneteit, családi és személyes kórtörténetét, valamint a teszteredményeket.

Amikor az orvos diagnosztizálását végzi, akkor is meg fogják jegyezni az asztma típusát is, amelyet egy személy kiváltóakon alapul.

Hasznos lehet, ha egy személynek naplózza a tüneteit és a lehetséges kiváltó eseményeket, hogy segítse az orvosnak a pontos diagnózis elérését. Ennek tartalmaznia kell az otthoni, iskolai vagy munkahelyi ingerlőkről szóló információkat.

Az alábbi szakaszok megvitatják néhány egyéb tesztet, amelyet az orvos elvégezhet az asztma diagnosztizálásához:

Fizikai vizsgálat

Az orvos valószínűleg a felső légzőszervi traktusra összpontosít, A mellkas és a bőr. Valószínűleg meghallgatják a zihálás jeleit, amelyek akadályozott légutakra és asztmára utalhatnak.

Ellenőrizhetik:

  • Finnyolt orr
  • Duzzadt orrpasszázsok
  • Bármely növekedés a belsejében orr

ők is ellenőrizni fogják a bőr ekcéma vagy csalánkiütés jeleit.

asztma tesztek

Az orvos elvégezheti a tüdőfunkciós tesztet annak felmérésére, hogy a tüdő mennyire működik.

A spirometriai teszt a leggyakoribb típusú tüdőfunkciós teszt, amelyet az egészségügyi szakemberek az asztma diagnosztizálására használnak.

Az embernek mélyen be kell lélegeznie, majd erőteljesen ki kell lélegeznie egy csőbe. A cső egy spirométernek nevezett géphez kapcsolódik, amely megmutatja, hogy milyen sebességgel kerül ki a levegő a tüdőből.

Egyéb tesztek

Egyéb diagnózisos tesztek a következők:

  • Kihívási teszt: Ez a teszt lehetővé teszi az orvos számára, hogy felmérje, hogy a triggerek, mint például a hideg levegő, a testmozgás, a testmozgás, a testmozgás, például , vagy belélegzett gyógyszerek befolyásolják az ember légzését.
  • Allergia tesztelés: Az orvos bőr- vagy vérvizsgálatot használhat a válasz ellenőrzésére.
  • Vérvizsgálat: Az orvos javasolhat egy vérvizsgálatot az emelt eozinofilek és az immunoglobulin E ellenőrzésére, amely olyan antitest, amelyet az immunrendszer allergiás asztmás embereknél generál.

Az orvos megrendelhet egy FENO tesztet, valamint további teszteket az egyéb feltételek kizárására.

Kezelés

Az asztma kezelési lehetőségei növekszik és javulnak. A kezelés célja:

  • Segítsen az embernek jobban lélegezni
  • Csökkentse a támadások számát
  • Növelje a tevékenységek számát.

Az embernek együtt kell működnie egy egészségügyi szakemberrel, hogy kidolgozza a számukra legmegfelelőbb kezelési tervet. A kezelés jelenlegi lehetőségei között szerepel a gyorscsökkentő gyógyszerek és a hosszú távú kontroll gyógyszerek.

A gyorsbombázó gyógyszerek segítik a tünetek enyhítését, míg a hosszú távú kontroll gyógyszeres kezelés csökkenti a támadások számát, ha egy személy naponta veszi.

Asztma gyógyszerek Jelenleg:

  • hosszú és rövid távú hörgőtilítók, amelyek a légutak körüli izmokat lazítanak
  • Antibiotikumok bakteriális pneumonia vagy bronchitis
  • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például belélegzett kortikoszteroidok, hosszú távú karbantartáshoz vagy orális szteroidokhoz akut támadáshoz
  • A bronchodilátorok és a kortikoszteroidok kombinációja

Gyakorlat

Az ALA azt ajánlja, hogy mindenki asztmában él-még a testmozgás által kiváltott hörgőkoncsonó, korábban testmozgás által kiváltott asztma néven-rendszeresen gyakoroljon. A rendszeres testmozgásnak számos egészségügyi előnye van, ideértve az ember teljes tüdőfunkciójának és kapacitásának javítását.

Új gyakorlati program megkezdése előtt egy személynek konzultáljon orvoshoz arról, hogy milyen tevékenységek biztonságosak számukra. Lehetséges, hogy az orvos javasolja az embert, hogy kerülje az egyes tevékenységeket.

Ellenkező esetben az ember általában részt vehet sportban, testmozgásban és egyéb fizikai tevékenységekben, ha lépéseket tesz asztma gyógyszerekkel történő ellenőrzésére.

Egyéb javaslatok a biztonságos és hatékony testmozgáshoz egy személy számára, hogy a következőket tartalmazza:

  • Az orr és a száj lefedése edzés közben hideg időben
  • Először megfelelően felmelegednek
  • Időt szánnak az utólagos megfelelő lehűlni
  • A tevékenységek elkerülése, ha a levegőminőség gyenge

Ha valaki fájdalmat tapasztal A testmozgás során bármikor le kell állniuk és gyorsan ható inhalátort kell használniuk. Ha a tünetek még rosszabbá válnak, akkor vegye fel a kapcsolatot az orvossal.

Összegzés

asztma egy krónikus gyulladásos állapot, amely duzzanatot okoz a légutakban. Bármely életkorú embereket érinthet, és a tünetek enyhe és súlyos között lehetnek.

A legtöbb esetben a hatékony kezelés segíthet az asztmás embernek teljes és aktív életet élni.

welltone tapasztalatok https://harmoniqhealth.com/hu/

Ismerje meg az asztma kezelésének néhány lehetőségét.

Olvassa el a cikket spanyolul. A

orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a